Home Noord-Holland Amsterdam OM eist drie jaar cel wegens oplichting en ID-fraude

OM eist drie jaar cel wegens oplichting en ID-fraude

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag drie jaar cel geëist tegen een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op verdenking van onder meer oplichting, ID-fraude, valsheid in geschrift, diefstal en heling. De man zou in 2015 en 2016 op grote schaal banken en privépersonen hebben opgelicht.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte trof de politie valse aanvraagformulieren voor betaalproducten veel aanvragen van reisdocumenten, kopieën van paspoorten, paspoortnummers en rekeningnummers aan. Ook vond de politie vele brievenbussleuteltjes, die geen van alle pasten op de eigen brievenbus van verdachte. De officier in haar requisitoir: “De documenten zijn persoonsgebonden en behoren toe aan de betreffende personen dan wel aan de uitgevende instantie zoals de gemeente. Al deze gegevens zijn door de verdachte misbruikt bij zijn fraudepraktijken.” Uit tapgesprekken is duidelijk geworden hoe de verdachte te werk ging: hij wist nieuwe bankpasjes te onderscheppen en met behulp van valse papieren toegangscodes en inlogcodes van rekeningen van zijn slachtoffers te bemachtigen. Daardoor was hij in staat geld op te nemen en geld over te boeken naar andere rekeningen.

De officier: “De verdachte ging nietsontziend te werk en het leek hem niet uit te maken wie hij financieel benadeelde. De schade die verdachte heeft veroorzaakt is enorm en de potentiële schade ook, gelet op het grote aantal ongebruikte overschrijvingskaarten dat in de woning waar hij verbleef is aangetroffen. Door zijn handelen heeft verdachte schade toegebracht aan de integriteit van de betrokken banken en creditcardmaatschappijen. Verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid en is bij het onderzoek op geen enkele wijze behulpzaam geweest.”

De officier eiste met drie jaar cel een forse vrijheidsstraf. De officier stelt zich daarnaast op het standpunt dat de totale schade, die wordt geschat op ruim 50.000 euro, door de verdachte dient te worden terugbetaald aan de benadeelde partijen.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Amsterdam – Politie Amsterdam waarschuwt voor zakkenrollers tijdens Koningsdag

Hoewel de afgelopen jaren een kentering te zien is (van ruim 800 geregistreerde slachtoffe…