Home Noord-Holland Amstelveen OM eist tot 2½ jaar cel tegen gewelddadige leden motorclub

OM eist tot 2½ jaar cel tegen gewelddadige leden motorclub

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag tot 2½ jaar cel geëist tegen vier leden van de motorclub Satudarah die in de nacht van 25 op 26 december 2016 in een Amstelveense uitgaansgelegenheid buitenproportioneel geweld zouden hebben gebruikt tegen twee willekeurige slachtoffers. De vier verdachten, in leeftijd variërend van 28 tot 43 jaar, worden vervolgd voor openlijke geweldpleging, poging doodslag en poging zware mishandeling.

Onderzoek, onder meer het horen van getuigen en het bestuderen van camerabeelden, wees uit dat de vier mannen alle vier een gewelddadige rol hadden. De officier in haar requisitoir: “De zinloosheid van dit excessieve geweld – toegepast op meerdere slachtoffers, door maar liefst vier daders – is schokkend. Rake schoppen, rake klappen, vele vuistslagen in het gezicht, het slaan met een glas, het schoppen tegen het hoofd van een liggend slachtoffer; het is agressie op en top. En pas wanneer één van de slachtoffers bewusteloos raakt, stopt het geweld. De verdachten bekommeren zich vervolgens totaal niet om het bewusteloos geraakte slachtoffer, maar haasten zich naar de uitgang van de club. De mensen in de club blijven verbouwereerd achter, inclusief het personeel dat nog had getracht om in te grijpen, maar vervolgens zelf werd belaagd.”

Drie van de vier verdachten, in leeftijd variërend van 28 tot 43 jaar, hebben enige tijd in voorlopige hechtenis gezeten. Tijdens de pro forma zitting van 2 juni jl. heeft de rechtbank hun voorlopige hechtenis geschorst. De vierde verdachte, een 43-jarige man uit Amsterdam, is nooit aangehouden geweest. De officier over deze verdachte: “Hij weet al bijna een half jaar dat hij wordt gezocht voor dit ernstige feit. Er zijn meerdere serieuze pogingen gedaan om hem aan te houden, ook afgelopen weekend nog. Hij houdt zich bewust en kennelijk goed schuil, en wil zich daarmee duidelijk aan zijn berechting onttrekken. Hieruit spreekt een minachting voor de rechtsstaat. Hij stelt zichzelf boven de wet, hetgeen past bij de cultuur van de motorclub waar hij een hoge rang bekleedt.” Deze 43-jarige verdachte staat gesignaleerd en zal, als hij onherroepelijk is veroordeeld, zodra hij wordt aangehouden zijn straf moeten uitzitten.

De officier eiste tegen een 28-jarige man uit Almere negen maanden cel, tegen een 37-jarige man uit Amsterdam twintig maanden, tegen een 29-jarige man uit Amsterdam 27 maanden cel en tegen een 43-jarige man uit Amsterdam 2½ jaar cel.

Laad meer Amstelveen
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

De Graafschap: ‘de best of the rest’

Afgelopen vrijdag was de laatste thuiswedstrijd in de competitie van dit seizoen. En wel d…