Home Noord-Holland Amsterdam Negen maanden cel voor gijzelende taxichauffeur in Amsterdam

Negen maanden cel voor gijzelende taxichauffeur in Amsterdam

De 22-jarige taxichauffeur die op 14 september vorig jaar 4 Chinese zakenlieden gijzelde en probeerde af te persen krijgt 9 maanden celstraf.

485 euro voor een ritje
De rechtbank acht bewezen dat de taxichauffeur de 4 zakenlieden op het vliegveld meenam en naar Amsterdam West vervoerde. De chauffeur vroeg daar 485 euro voor het ritje. Toen de klanten dat weigerde, reed de chauffeur rondjes, liet zijn klanten niet uitstappen en dreigde met geweld. Pas nadat een van de Chinese zakenlieden twee ruiten van het portier kapot sloeg, liet de chauffeur het viertal gaan – na betaling van 100 euro en op een behoorlijke afstand van hun hotel.

Panieksituatie
Het feit dat één van de slachtoffers uiteindelijk de noodzaak zag twee ramen in te slaan, duidt op een echte panieksituatie. Dat de slachtoffers de situatie ook als zodanig hebben ervaren blijkt niet alleen uit hun verklaringen maar ook uit de verklaringen van omstanders, die hen hebben horen schreeuwen op het moment dat zij de taxi verlieten.

Imago
De rechtbank rekent het de chauffeur zwaar aan dat hij de slachtoffers grote angst heeft aangejaagd. Verdachte heeft geen rekening gehouden met de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers en zich enkel laten leiden door eigen winstbejag. De man is op Schiphol zelf actief op zoek gegaan naar slachtoffers en heeft gekozen voor een groep kwetsbare buitenlanders die de Nederlandse taal niet spreken. Hij heeft grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit, de persoonlijke levenssfeer en de persoonlijke bewegingsvrijheid van de slachtoffers. Bovendien heeft hij niet alleen het imago van de taxibranche, maar ook die van de stad Amsterdam en het vertrouwen dat mensen in de taxibranche zouden moeten kunnen hebben, ernstig aangetast.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Hoorn – Twee aanhoudingen bij hennepkwekerij

Op vrijdagavond hield de politie twee mannen aan op verdenking van hennepteelt in een woni…