Home Noord-Holland Amsterdam Doorzoekingen in onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie en faillissementsfraude

Doorzoekingen in onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie en faillissementsfraude

De FIOD heeft vandaag meerdere doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke niet-ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. De doorzoekingen vonden plaats in woningen van verdachten in Vianen, Aerdenhout en Nuenen en in bedrijfspanden van getuigen in Purmerend, Amsterdam, Den Haag en Delft. Op alle locaties is administratie en zijn (digitale) gegevensdragers in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op een woning, (buitenlandse) bankrekeningen, contant geld (enkele duizenden euro’s), een horloge (Rolex), een auto (Porsche Carrera) en een motor (Harley Davidson). Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en richt zich op 9 verdachten. Het vermoeden is dat zij onderling betrokken zijn bij oneerlijke aanbestedingsprocedures voor het verkrijgen van bouwopdrachten in de periode 2011 tot heden. Ook zouden er voor ca. 1,7 miljoen euro diverse privé verbouwingen hebben plaatsgevonden waarvoor vermoedelijk valse of vervalste facturen zijn opgemaakt om deze verbouwingen te verhullen. Hierdoor was het faillissement voor de daarbij betrokken bouwbedrijven in 2014 onafwendbaar.

Corruptie en faillissementsfraude ondermijnt de samenleving
Corruptie evenals faillissementsfraude en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende karakter op de samenleving. Het zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden. Faillissementsfraude bezorgt de schuldeisers een financiële strop. Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. Daarom wordt hier tegen opgetreden.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Rotterdam – Mannen beschoten Haringpakkersstraat

Twee mannen van 22 en 28 jaar liepen maandagavond op de Haringspakkersstraat toen zij op h…