Home Utrecht Amersfoort Nike schenkt €232.000 aan gemeenschapsorganisaties in Nederland

Nike schenkt €232.000 aan gemeenschapsorganisaties in Nederland

Nike heeft bekendgemaakt dat het in totaal € 232.000 aan subsidie toekent aan 16 gemeenschapsorganisaties in Nederland om kinderen en jongeren in beweging te krijgen.  Uit onderzoek blijkt dat sport en lichaamsbeweging goed zijn voor kinderen –niet alleen voor hun gezondheid, maar ook voor het opbouwen van sociale contacten, voor hun gedrag en voor hun concentratie op school. Maar Nederlandse kinderen halen de minimaal aanbevolen activiteitsniveaus niet; minder dan een op de vier kinderen in de basisschoolleeftijd beweegt minstens 60 minuten per dag.

De  steun uit het Nike Community Impact Fund die in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting vandaag wordt bekend gemaakt, kan  variëren van € 5000 tot € 20.000 en  is vooral bedoeld ter ondersteuning van groepen die minder toegang hebben tot sport, zoals meisjes, kinderen met een  beperking en kinderen uit etnische minderheden.

De ondersteunde organisaties houden zich onder meer bezig met aangepaste sportmogelijkheden voor kinderen met een beperking in Amersfoort, een sportclub voor meisjes in Utrecht, een project waarin sport wordt gebruikt als onderdeel van kindgerichte ontwikkeling in Hilversum en het werk van de Krajicek Foundation om vrouwelijke sportcoaches op te leiden en meer meisjes aan te moedigen om te gaan sporten in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.

“Bij Nike geloven we in de kracht van sport om kinderen te helpen hun potentieel optimaal te benutten”, zegt Dan Burrows, Senior Director for Community Impact Europa van Nike. “Uit onderzoek blijkt dat actieve kinderen het op alle vlakken beter doen: ze zijn gelukkiger, gezonder en presteren vaker goed op school. Maar de huidige generatie kinderen is de minst actieve ooit. Nike is er trots op gemeenschapsorganisaties in Nederland te steunen die kinderen met elke achtergrond en elk niveau op weg helpen naar een betere toekomst door ze mogelijkheden te bieden voor sport en lichaamsbeweging.” 

Een van de organisaties die vandaag een subsidie ontvangt is de Krajicek Foundation. Dankzij de steun van Nike kan die stichting meisjes uit kansarme gemeenschappen in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort de kans geven om actief te worden – en te blijven – in de sport.

Lisbeth Pruijs, directeur van de Krajicek Foundation, zegt: “Slechts drie procent van de kinderen in kansarme gemeenschappen haalt de Nederlandse beweegnorm. Maar we hebben gezien dat als we deze kinderen helpen actiever te worden, niet alleen de kinderen zelf daarvan profiteren, maar ook gezinnen en hele buurten worden samengebracht. We zijn vereerd dat we zijn geselecteerd voor een subsidie van het Nike Community Impact Fund en voor het partnerschap met Nike om kinderen aan veilige speelplekken te helpen.”  

Een subsidie is er ook voor Bink, een organisatie die zich in Hilversum inzet om kinderen met speciale leerbehoeften te leren deelnemen aan sport en lichaamsbeweging op school.

Katelijn Hertogs, Sportsubsidie project coördinator van Bink zegt: “Door sport en spel leren alle kinderen hoe ze problemen kunnen oplossen en respectvol kunnen samenwerken. Voor kinderen met speciale leerbehoeften kan functioneren in een team lastig zijn en sport is voor leerkrachten en kinderen een veilige manier om die uitdagingen aan te pakken. Deze financiering van het Nike Community Impact Fund geeft ons de mogelijkheid om scholen in Hilversum te helpen door middel van sport en spel kinderen te ondersteunen bij het opbouwen van hun toekomst.”  

Het is voor het eerst dat het Nike Community Impact Fund projecten in Nederland ondersteunt. Vanuit het hoofdkantoor in Oregon (VS) heeft Nike sinds 2010 356 subsidies verstrekt aan lokale buurtorganisaties en scholen, met een totale waarde van meer dan 3,75 miljoen dollar. Vorig jaar breidde het Nike Community Impact Fund uit naar gemeenschappen in de omgeving van onze European Logistics Campus in België, en naar gemeenschappen in Detroit, Chicago, New Orleans, Washington DC, New York en Los Angeles.

Het Nike Community Impact Fund in Nederland wordt beheerd in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. De definitieve beslissingen over de steun zijn genomen door een onafhankelijke commissie van experts en door een vrijwillige commissie van 14 medewerkers van Nike op het Europese hoofdkantoor in Hilversum. Aanvragen voor het Nike Community Impact Fund in 2018 kunnen worden ingediend vanaf november 2017. Voor meer informatie over de volgende aanmeldingsronde kunt u contact opnemen via ncif@kbs-frb.be

Begunstigden van het Nike Community Impact Fund
De volgende 16 organisaties ontvingen in 2017 een subsidie:

AMSTERDAM: 

 • Amsterdam Marshals – Biedt jongeren in Amsterdam-Zuidoost diverse betaalbare sportmogelijkheden, zoals honkbal, beeball, flag football en basketbal.
 • ASV LEBO – Zaalvoetbalstichting die jongeren in Amsterdamse buitenwijken regelmatige trainingen en toernooien aanbiedt en hen begeleidt op het gebied van respect en eerlijk spel.
 • HVO Querido – Helpt daklozen in Amsterdam hun zelfvertrouwen te vergroten door middel van sport.
 • Jeugdsportfonds – Biedt kinderen uit gezinnen met lage inkomens de kans om regelmatig deel te nemen aan sport in Amsterdam-Zuid.
 • We Are Here FC – Ondersteunt een voetbalteam van vluchtelingen en brengt mensen in heel Amsterdam met elkaar in contact door middel van sport.

AMERSFOORT

 • Atletiekvereniging Altis – Coachtraining om meer aangepaste sportmogelijkheden te bieden voor kinderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen.
 • Christelijke korfbalvereniging MIA – Organiseert korfbalsessies en -toernooien voor jonge mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking.
 • Voetbalvereniging CJVV – Biedt jonge mensen met leerproblemen de kans om deel te nemen aan sport en vrijwilligerswerk.
 • ZPC Amersfoort – Verzorgt speciaal aangepaste zwemlessen voor kinderen met autisme.

UTRECHT

 • Fonds Gehandicaptensport – Clinics in diverse sporten voor kinderen met een handicap.
 • Harten voor Sport – Biedt een veilige plek waar meisjes met een Turkse of Marokkaanse achtergrond kunnen sporten.
 • Stichting Sportspeeltuin Abstede – Organiseert sportclinics, coaching en voedingsadvies voor kinderen in gemeenschappen met bepaalde gezondheidsrisico’s.
 • Trainerskracht – Leidt in een veilige omgeving jonge mensen met gedragsproblemen op tot sportcoach en helpt hen daarbij hun persoonlijke, sociale en professionele vaardigheden te ontwikkelen.
 • Utrecht Cares – Koppelt vrijwilligers in Utrecht aan projecten op het gebied van sport en lichaamsbeweging.

HILVERSUM

 • Bink – Gebruikt sport en lichaamsbeweging als onderdelen van een kindgerichte onderwijsmethode.

AMSTERDAM, UTRECHT EN AMERSFOORT

 • Krajicek Foundation – Zet zich in om meisjes actiever te maken en houden in sport en lichaamsbeweging door vrouwelijke coaches op te leiden en sportprogramma’s voor meisjes op te zetten.

 

Laad meer Amersfoort
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Overval op snackbar in Purmerend

Een snackbar aan het Beatrixplein in Purmerend is vrijdagavond rond 22.20 uur overvallen. …