Home Noord-Brabant Eindhoven De Korfrakkers Nederlands Zaalkampioen Dameskorfbal

De Korfrakkers Nederlands Zaalkampioen Dameskorfbal

Foto Marco SpeltenKorfbalvereniging De Korfrakkers uit Erp werd zaterdagavond in het Sportcentrum in Eindhoven na een verrassend slot van de wedstrijd Nederlands Kampioen Dameskorfbal in de zaal. Zij wonnen de finale in de Topklasse van kampioen van vorig jaar: SPES. Vanuit een onmogelijke positie vocht de formatie van coach Janssen zich terug en ging zij in de slotseconden over SPES heen.

Beide ploegen openden de eerste vijf minuten erg sterk. Om en om werd er gescoord, tot de stand van 3-4. Beide teams speelden met veel variatie en wisten zowel van afstand als achter de korf te vinden. Na de gelijk opgaande openingsfase liep SPES langzaam weg, tot het eerste gat geslagen was: 4-8. De goed leidende scheidsrechter Dennis Plantinga hield de wedstrijd in deze fase erg kort, wat leidde tot veel strafworpen voor SPES. De Korfrakkers had veel overtredingen nodig om de tegenstander van het scoren te houden.

De wedstrijd werd wederzijds sportief, maar fanatiek gespeeld. Dit bleek wel toen SPES-speelster Femke Wijnhoven dwars door de boarding sprong in een poging om een bal binnen te houden. In de slotfase van de eerste helft troefde SPES haar tegenstander af op fysieke kracht. Mede hierdoor werd de ruststand van 6-10 bereikt.
De start van de tweede helft was matig. De korf werd moeilijk gevonden en in deze fase waren meerdere schotklokoverschrijdingen. Er werd overigens voor het eerst met de schotklok gespeeld in de Dameskorfbal Zaalfinale.

De Korfrakkers kwam langzaam terug in de wedstrijd. Een 6-10 achterstand bij rust was na een kwartier geslonken tot 10-11. Met meerdere wissels probeerde De Korfrakkers daar overheen te gaan, maar met een schitterende one-hander bracht Judith van den Broek het gat weer naar drie in het voordeel van SPES: 10-13. In de laatste vijf minuten van de zuivere speeltijd zette De Korfrakkers alles op alles en onder leiding de ervaren kracht Monique van de Ven zette de ploeg nog één keer aan voor een eindsprint. Eén minuut voor tijd bracht ze hoogstpersoonlijk weer terug tot 13-13. De wedstrijd leek uit te lopen op een verlenging, maar in een laatste poging scoorde Maaike van Oort het winnende doelpunt voor De Korfrakkers. In de resterende seconden die restten wist SPES niet meer te scoren en werd De Korfrakkers de verrassende kampioen.