Home Noord-Brabant Helmond Familie uit Helmond cel in voor hennepteelt en witwassen

Familie uit Helmond cel in voor hennepteelt en witwassen

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 broers uit Helmond (39 en 41 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 18 maanden, waarvan in beide gevallen 6 maanden voorwaardelijk. Hun 75-jarige vader krijgt een celstraf van 6 maanden. De familie hield zich bezig met hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen. De 34-jarige vriendin van één van de broers wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

De broers hadden in de periode van april tot en met september 2015 op meerdere locaties in Helmond hennepkwekerijen. Hiervoor stalen zij elektriciteit van Enexis. De oudste broer werd bovendien veroordeeld voor het afleveren van hennepstekken. Ook hun 75-jarige vader had een hennepkwekerij op zijn zolder en tapte daarvoor illegaal elektriciteit af.
Verder hebben de broers over een periode van ruim 5 jaar, tot hun aanhouding, structureel crimineel geld witgewassen. De 39-jarige man zette afgerond 214.000 euro om en zijn broer 167.000 euro. Ze kochten hiervoor onder meer auto’s en goederen voor in hun woning. De oudste broer en vader hadden ieder een verboden vuurwapen met munitie in huis liggen. Bij de vader ging het om een machinepistool.

Behandelingen
De verdachten hebben zich ingelaten met de teelt van hennep. De praktijk leert dat dit steeds meer gepaard gaat met andere, ook zware vormen van criminaliteit. De broers hebben bovendien ruim 5 jaar crimineel geld witgewassen en hebben zo geprobeerd deze opbrengsten aan het zicht van justitie te onttrekken. Het vormt een aantasting van de legale economie en is, mede vanwege de ondermijnende invloed ervan op het legale handelsverkeer, een bedreiging voor de samenleving.
In strafmatigende zin weegt mee dat de broers volledige medewerking verleenden aan het onderzoek, dat zij hulp hebben gezocht om hun leven weer op orde te krijgen en dat het gaat om oudere feiten. In het geval van de vader weegt mee dat het ging om een bescheiden kwekerij. De rechtbank rekent het de man daarentegen zwaar aan dat hij een machinepistool in huis had. In zijn houdt de rechtbank er rekening mee dat de gezondheid van de man zowel lichamelijk als geestelijk sterk achteruit is gegaan. Bovendien heeft hij de gestolen elektriciteit inmiddels vergoed aan Enexis.
De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraffen van de broers enkele bijzondere voorwaarden. De jongste man moet zich onder meer laten behandelen door een psycholoog en de andere verdachte moet meewerken aan een ambulante behandeling.

Laad meer Helmond
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Tilburg – Twee hennepkwekerijen geruimd in Tilburg

De politie heeft dinsdag 12 december 2017 in Tilburg twee hennepkwekerijen geruimd. Ook we…