Home Noord-Brabant Perceel Leende mag worden gesloten na vondst drugslab

Perceel Leende mag worden gesloten na vondst drugslab

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist bepaald dat een woning en bijgebouwen in Leende voor de duur van 6 maanden gesloten mogen worden.

Op het perceel werd in februari van dit jaar in de voormalige aardappelopslagloods een drugslaboratorium gevonden. Daarnaast werd in een vrachtwagenoplegger een hennepkwekerij aangetroffen. De gemeente Heeze-Leende besloot op 11 april jl. dat het perceel en de daarop aanwezige bebouwing vanaf half mei 6 maanden lang gesloten moest worden. De eigenaren van het perceel maakten bezwaar tegen die beslissing en stapten naar de rechter.

Volgens de burgemeester mocht hij het perceel sluiten omdat er een handelshoeveelheid drugs is aangetroffen op het perceel. Van de eigenaar van een pand dat hij verhuurd, mag worden gevraagd dat hij zich tot op zekere hoogte informeert over wat er in het pand gebeurt. De eigenaren hebben niet aannemelijk gemaakt dat zij dat hebben gedaan. De burgemeester heeft de belangen van de eigenaren meegewogen toen hij het besluit nam, maar weegt het algemeen belang (herstel van de openbare orde, de veiligheid en de aantasting van het woon- en leefklimaat) zwaarder dan het belang van de eigenaren.
De eigenaren zeggen onder meer dat zij niet wisten dat er een drugslaboratorium in de loods zat en een hennepkwekerij in de vrachtwagenoplegger. Zij verhuurden gebouwen op hun terrein, waaronder de loods. Volgens hen staan de woning (waar geen drugs is gevonden) en de loods niet met elkaar in verbinding en is er dus geen sprake van een samenhangend geheel. Daarnaast hebben ze aangevoerd dat de burgemeester vanwege hun medische psychische gesteldheid moet afzien van sluiting van de woning.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de burgemeester deugdelijk en inzichtelijk gemotiveerd heeft waarom hij is overgegaan tot sluiting van het hele perceel. De aangetroffen laboratoriumruimten zijn gebruikt voor zeer grootschalige productie van amfetamine en MDMA. In de vrijstaande schuur achter de woning werd uit de meterkast illegaal stroom getapt voor alle bijgebouwen en loodsen, inclusief de woning. Daarom kan worden aangenomen dat er sprake is van één functionele eenheid. De burgemeester mocht dus stellen dat er sprake is van een ernstige inbreuk op de openbare orde en veiligheid die sluiting van het hele perceel rechtvaardigt. Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen omstandigheden op grond waarvan de burgemeester had moeten afwijken van zijn beleid.

Laad meer Noord-Brabant
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Eindhoven – Dode man aangetroffen in woning

In een woning aan de Van der Meystraat in Eindhoven is donderdagmiddag 23 november een dod…