Home Nederland Koenders wil VN-sancties tegen mensensmokkelaars in Libië

Koenders wil VN-sancties tegen mensensmokkelaars in Libië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat de Verenigde Naties sancties moeten inzetten in de strijd tegen mensensmokkel en -handel via Libië. Door leiders van criminele organisaties die betrokken zijn bij mensenhandel op een sanctielijst te plaatsen, wordt het mogelijk hun financiële tegoeden te blokkeren en het ondersteunen van dergelijke organisaties met economische middelen te verbieden.

Koenders: ’Dit soort sancties helpen bij het ondermijnen van het businessmodel van deze criminelen. Bovendien is onze inzet in Libië niet alleen om de migratiestroom onder controle te krijgen, maar ook om de toenemende grove mensenrechtenschendingen, waarin deze smokkel ontaardt, te bestrijden.’ Migranten krijgen op hun weg naar Europa steeds vaker te maken met mensonterende omstandigheden, geweld, verkrachting en gedwongen arbeid.

Nederland kijkt samen met enkele andere landen of het haalbaar is om sancties op te leggen, het liefst van de Veiligheidsraad, aan mensenhandelaren die actief zijn in de regio Libië. ‘Dat moeten we heel zorgvuldig doen, omdat sancties een zwaar middel zijn’, aldus Koenders. Maar de nood is volgens hem hoog. Mede door toedoen van mensensmokkelaars wagen nog altijd veel migranten via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa. Velen komen tijdens deze lange route helaas om het leven.

Minister Koenders neemt vandaag in Rome deel aan een migratieconferentie, om met de landen rondom deze route de samenwerking op het gebied van migratie te intensiveren. ‘Het gaat er nu om dat de verschillende Europese en Afrikaanse landen beter samenwerken en maatregelen treffen om zo de toestroom van migranten beter te beheren, mensenrechten te waarborgen en de bewegingsruimte van mensensmokkelaars te verkleinen. Ook wij moeten als Nederland daarbij ons deel bijdragen. Sancties zijn daar een onderdeel van’, aldus Koenders.

De minister zal vrijdag en zaterdag samen met premier Rutte aanwezig zijn bij de G20-top in Hamburg, waar maatregelen op het terrein van migratie worden besproken. Nederland zal ook hier pleiten voor een brede aanpak binnen de migratieroute door de Middellandse Zee.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Overzicht risico’s voor de overheidsfinanciën door Brexit

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de Brexit, kan gevolgen voor de Neder…