Kies je regio

Sport

 • Oud ADO-speler opgepakt voor diefstal van € 60 bij voetbalvereniging
  Ricky van den Bergh, oud voetballer van onder meer ADO Den Haag, Heracles Almelo en Sparta, is donderdagavond opgepakt door de politie. De voormalig middenvelder heeft 60 euro gestolen uit de kassa van zijn huidige amateurclub DHC. De Delftse vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie en wil de speler voor het leven royeren. Volgens Van den Bergh had hij iemand gevraagd een stuk speelgoed voor hem kopen, maar had geen contant geld op zak waardoor hij een greep uit de kassa deed in de voetbalkantine. "Ik weet ook dat er camera’s hangen. Ik...Lees meer...
 • UPDATE: 'Moreno Rutten in beeld bij Go Ahead Eagles'
  Go Ahead Eagles wil zich op korte termijn versterken met verdediger Moreno Rutten van VVV-Venlo. De mandekker beschikt over een aflopend contract en mag zich dus verheugen op de interesse van de Deventenaren. De ploeg uit Deventer lijkt hiermee het vertrek van Sander Fisher op te vangen. Rutten speelt sinds 2015 in Venlo bij VVV, maar de club heeft laten weten zijn contract niet te gaan verlengen. De verdediger kwam in het verleden uit voor respectievelijk Willem II, Feyenoord en FC Den Bosch. Een eventuele overgang zou de derde aanwinst zijn voor Go Ahead...Lees meer...
 • Go Ahead heeft beet en haalt Tim Hölscher
  Go Ahead Eagles heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. De Deventenaren toonde eerder deze week al interesse in Tim Hölscher van FC Twente, maar heeft nu ook daadwerkelijk beet. De 22-jarige aanvallende middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen in de Adelaarshorst. De Duitser beschikte over een aflopend contract bij de Tukkers. [caption id="attachment_315060" align="alignright" width="165"] Foto: Erik Pasman[/caption] Hölscher begon zijn profcarrière bij het Duitse Gronau waarnaar hij in 2009 via FC Schalke 04 bij FC Twente neerstreek. In 2012 maakte de toen pas 17-jarige Duitser zijn debuut in het eerste elftal...Lees meer...

Advertentie

10% korting op alle moederdagcadeaus. Geldig van 14 april t/m 14 mei. 500x500

Economie

 • Ruim 1 miljard euro besteed bij Europese webwinkels
  Nederlandse consumenten kochten in 2016 voor ruim 1 miljard euro aan producten bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dit is een groei van 25 procent ten opzichte van 2015. Consumenten kochten vooral kleding en schoenen. Dit meldt het CBS op basis van lopend innovatief big data onderzoek in samenwerking met...Lees meer...
 • Nederlandse maakindustrie bundelt krachten in Dutch-Man
  Met trots presenteren 20 ondernemingen in de Nederlandse houtwaren-, borstel- en kwastenindustrie zich als Dutch-Man, Dutch Manufacturing Association. Door het samengaan van de Vereniging HAS en de Vereniging van Nederlandse Borstelfabrikanten is het fundament gelegd om het imago en de zichtbaarheid van dit onderdeel van de Nederlandse maakindustrie te verbeteren. Van...Lees meer...

Lokale politie (basisteams): een groot gebrek aan rechercheurs

Medewerkers van basisteams – zoals wijkagenten – zien van dichtbij veel georganiseerde misdaad die niet (door de politie) wordt aangepakt. Vanuit de basisteams dient een lang traject te worden afgelegd om de stap te zetten van ‘harde’ lokale verdenkingen van georganiseerde of aangifteloze misdaad naar een opsporingsonderzoek. Dit gaat zo moeizaam dat politiemensen vaak weinig doen met lokale informatie over dergelijke  misdaad. Dat ondermijnt de lokale effectiviteit van de opsporing in hoge mate.

Dit concluderen de onderzoekers Edward van der Torre en Judith van Valkenhoef in de studie: ‘De lokale betekenis  van basisteams. Over het werk van geüniformeerde agenten en het gebrek aan rechercheurs’. Dit is de tweede studie in een meerjarig onderzoeksprogramma van de Politieacademie naar de lokale positie van de nationale politie.

Er is uitgebreid veldwerk verricht onder meer dan elfhonderd respondenten: voornamelijk in de basisteams Rotterdam Delfshaven, Sneek en De Kempen.

Er bestaat onder burgemeesters overwegend tevredenheid over het lokale veiligheidsbeleid en daarbinnen over het aandeel van de politie. Desondanks merken bestuurders dat de politie te snel moet passen bij de strafrechtelijke aanpak van daders.

Het lokale politiewerk ligt vrijwel volledig in handen van geüniformeerde agenten die niet optreden tegen (georganiseerde) misdrijven waarvan geen aangifte wordt gedaan. De consequenties zijn hard: riante criminele kansen en nauwelijks of geen steun voor (wijk-)agenten die georganiseerde misdaad intern agenderen. Dit leidt tot stevige problemen op de werkvloer van de politie, zo blijkt onder meer uit een survey in de drie basisteams:

-Meer dan zeventig procent (72%) van de ondervraagde politiemedewerkers ziet in zijn of haar werkgebied ‘veel criminelen die veel te weinig aangepakt worden’. Onder wijkagenten ligt dit percentage zelfs nog wat hoger: 77%.

-Meer dan tachtig procent (81%) van de politierespondenten vindt dat er in het werkgebied veel meer tijd en middelen beschikbaar zouden moeten zijn voor opsporingsonderzoeken naar (georganiseerde) misdaad, gebaseerd op informatie van de basispolitie. Onder wijkagenten is deze wens nog sterker: 87%.

-Bijna driekwart (71%) van de ondervraagde wijkagenten heeft (sterke) behoefte aan meer inzet van rechercheurs om de (georganiseerde) misdaad in zijn of haar wijk aan te pakken.

De onderzoekers raden onder meer aan om in elk basisteam tenminste tien politiemensen aan te wijzen die zich permanent, dus honderd procent van hun tijd, bezighouden met opsporing van georganiseerde of aangifteloze misdaad. Wie in het denken over lokale politie wijkagenten centraal stelt, steunt dit pleidooi, want juist wijkagenten wijzen op de schadelijke lokale invloed van georganiseerde misdaad.

Geen reacties meer mogelijk.

Cultuur

 • Nationaal muziekproject zet nieuw kinder-cultuurplatform in de kijker
  Kinderen Goedgekeurd, het nationaal cultuurplatform voor en door kinderen, start officieel in Nederland. Mét als spectaculaire aftrap meteen een gloednieuwe show met kinderen, waarvoor jonge podiumtalenten zich kunnen inschrijven. De première daarvan staat gepland op zondag 25 maart 2018 in de prestigieuze Koepel van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) in Amsterdam. Na België start Kinderen Goedgekeurd vandaag in Nederland met muziekateliers en muzikale workshops voor kinderen. Dankzij het succes van onder meer het Nationaal Muziektheater, schoolvoorstellingen...Lees meer...
 • Veel talent op Baroeg Open Air 2017
  Het gratis festival Baroeg Open Air maakt vandaag de namen bekend voor de Talent Stage. Het gaat om de folkpunk band Drunken Dolly, deathmetal band Inferum en de thrashmetal band The Devil’s 3rd. Zaterdag 9 september vindt Baroeg Open air plaats in het Rotterdamse Zuiderpark. Eerder werden onder andere al Dool, De Likt en Dog Eat Dog aangekondigd. Baroeg Open Air presenteert als eerste de...Lees meer...
 • Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert
  Op dinsdag 28 november 2017, precies 15 jaar na het overlijden van één van Nederlands grootste tekstdichters gaat in Haarlem in première‘ Een tip van de sluier’: een uitgebreide reeks theaterconcerten over het leven en rijke oeuvre van Lennaert Nijgh. Bijzonder daarbij is dat er onlangs in het Literatuurmuseum in Den Haag teksten van Nijgh zijn gevonden die door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten van muziek voorzien zullen...Lees meer...