Kies je regio

Sport

 • Oud ADO-speler opgepakt voor diefstal van € 60 bij voetbalvereniging
  Ricky van den Bergh, oud voetballer van onder meer ADO Den Haag, Heracles Almelo en Sparta, is donderdagavond opgepakt door de politie. De voormalig middenvelder heeft 60 euro gestolen uit de kassa van zijn huidige amateurclub DHC. De Delftse vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie en wil de speler voor het leven royeren. Volgens Van den Bergh had hij iemand gevraagd een stuk speelgoed voor hem kopen, maar had geen contant geld op zak waardoor hij een greep uit de kassa deed in de voetbalkantine. "Ik weet ook dat er camera’s hangen. Ik...Lees meer...
 • UPDATE: 'Moreno Rutten in beeld bij Go Ahead Eagles'
  Go Ahead Eagles wil zich op korte termijn versterken met verdediger Moreno Rutten van VVV-Venlo. De mandekker beschikt over een aflopend contract en mag zich dus verheugen op de interesse van de Deventenaren. De ploeg uit Deventer lijkt hiermee het vertrek van Sander Fisher op te vangen. Rutten speelt sinds 2015 in Venlo bij VVV, maar de club heeft laten weten zijn contract niet te gaan verlengen. De verdediger kwam in het verleden uit voor respectievelijk Willem II, Feyenoord en FC Den Bosch. Een eventuele overgang zou de derde aanwinst zijn voor Go Ahead...Lees meer...
 • Go Ahead heeft beet en haalt Tim Hölscher
  Go Ahead Eagles heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. De Deventenaren toonde eerder deze week al interesse in Tim Hölscher van FC Twente, maar heeft nu ook daadwerkelijk beet. De 22-jarige aanvallende middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen in de Adelaarshorst. De Duitser beschikte over een aflopend contract bij de Tukkers. [caption id="attachment_315060" align="alignright" width="165"] Foto: Erik Pasman[/caption] Hölscher begon zijn profcarrière bij het Duitse Gronau waarnaar hij in 2009 via FC Schalke 04 bij FC Twente neerstreek. In 2012 maakte de toen pas 17-jarige Duitser zijn debuut in het eerste elftal...Lees meer...

Advertentie

10% korting op alle moederdagcadeaus. Geldig van 14 april t/m 14 mei. 500x500

Economie

 • Nederlandse maakindustrie bundelt krachten in Dutch-Man
  Met trots presenteren 20 ondernemingen in de Nederlandse houtwaren-, borstel- en kwastenindustrie zich als Dutch-Man, Dutch Manufacturing Association. Door het samengaan van de Vereniging HAS en de Vereniging van Nederlandse Borstelfabrikanten is het fundament gelegd om het imago en de zichtbaarheid van dit onderdeel van de Nederlandse maakindustrie te verbeteren. Van...Lees meer...
 • Belangstelling vanuit Kenia voor duurzaam koelsysteem op 100% zonne-energie
  Het Nederlandse bedrijf FirmTec heeft een eerste opdracht gekregen voor de levering van de door hen ontwikkelde SunCooler.  Zoals de naam al zegt draait deze mobiele koelinstallatie volledig op zonne-energie. De SunCooler is geschikt om voedsel  te koelen zonder afhankelijk te zijn van stroom, een generator of diesel. Een uniek...Lees meer...

Grotere melkveebedrijven en meer melk

Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf in de melkveehouderij is de laatste jaren gestegen, van 38 in 1980 tot 97 in 2016. De 100 grootste bedrijven hebben gemiddeld bijna 500 melkkoeien. De melkproductie daalde in eerste aanleg na de invoering van de superheffing in 1984, sinds 2005 is de melkproductie met bijna 37 procent gestegen tot een recordhoeveelheid in 2016 van 14,3 miljard kilo. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Het aantal bedrijven met melkkoeien in Nederland is in de periode 1980–2016 met 49,3 duizend gedaald tot bijna 18 duizend. Per dag hebben bijna 4 veehouders de melkkoeien van de hand gedaan. Dit leidde tot schaalvergroting. De landbouwactiviteiten van de ‘stoppers’ zijn overgenomen door de melkveehouders die overbleven. Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf nam toe van 38 in 1980 tot 97 in 2016.

Recordhoeveelheid melk aangevoerd

In 2016 werd 14,3 miljard kg melk aangevoerd bij de zuivelfabrieken. Dit is de grootste hoeveelheid in de Nederlandse geschiedenis. Deze melk werd geproduceerd door ruim 1,7 miljoen melkkoeien, dit waren er ruim 600 duizend minder dan in 1980 en de jaren voor de invoering van de melkquotering in 1984. De gemiddelde melkproductie per koe steeg tussen 1980 en 2016 van bijna 5 duizend liter per jaar tot 8,2 duizend liter.

Bijna 500 melkkoeien voor top-100 melkveebedrijven

De honderd grootste melkveehouders hadden in 2016 gemiddeld 493 melkkoeien. In 2006 stonden bij de 100 grootste melkveebedrijven nog gemiddeld 288 melkkoeien. Ook de gemiddelde oppervlakte landbouwgrond steeg op deze bedrijven, van 178 hectare in 2006 tot 213 hectare in 2016. De toename van de landbouwgrond bleef wat achter bij de toename van de veestapel. Dit betekent dat deze bedrijven intensiever zijn geworden. In de laatste tien jaar nam het aantal melkkoeien per hectare toe van 1,6 tot 2,3 melkkoeien.

Weinig animo voor overname klein melkveebedrijf

Van de bedrijfshoofden in de melkveehouderij die 55 jaar of ouder waren, had in 2016 ruim 60 procent een bedrijfsopvolger klaar staan. Dit percentage ligt 20 procentpunt hoger dan in de totale landbouwsector. De belangstelling voor de overname van een klein melkveehouderijbedrijf (minder dan 50 melkkoeien) was met 28 procent beperkt. Op de grote bedrijven (100 melkkoeien of meer) heeft 85 procent van de oudere bedrijfshoofden een bedrijfsopvolger. Dit betekent dat voor 15 procent van de grote bedrijven de bedrijfsoverdracht op een andere manier geregeld moet worden.

Geen reacties meer mogelijk.

Cultuur

 • Nationaal muziekproject zet nieuw kinder-cultuurplatform in de kijker
  Kinderen Goedgekeurd, het nationaal cultuurplatform voor en door kinderen, start officieel in Nederland. Mét als spectaculaire aftrap meteen een gloednieuwe show met kinderen, waarvoor jonge podiumtalenten zich kunnen inschrijven. De première daarvan staat gepland op zondag 25 maart 2018 in de prestigieuze Koepel van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) in Amsterdam. Na België start Kinderen Goedgekeurd vandaag in Nederland met muziekateliers en muzikale workshops voor kinderen. Dankzij het succes van onder meer het Nationaal Muziektheater, schoolvoorstellingen...Lees meer...
 • Veel talent op Baroeg Open Air 2017
  Het gratis festival Baroeg Open Air maakt vandaag de namen bekend voor de Talent Stage. Het gaat om de folkpunk band Drunken Dolly, deathmetal band Inferum en de thrashmetal band The Devil’s 3rd. Zaterdag 9 september vindt Baroeg Open air plaats in het Rotterdamse Zuiderpark. Eerder werden onder andere al Dool, De Likt en Dog Eat Dog aangekondigd. Baroeg Open Air presenteert als eerste de...Lees meer...
 • Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert
  Op dinsdag 28 november 2017, precies 15 jaar na het overlijden van één van Nederlands grootste tekstdichters gaat in Haarlem in première‘ Een tip van de sluier’: een uitgebreide reeks theaterconcerten over het leven en rijke oeuvre van Lennaert Nijgh. Bijzonder daarbij is dat er onlangs in het Literatuurmuseum in Den Haag teksten van Nijgh zijn gevonden die door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten van muziek voorzien zullen...Lees meer...