Kies je regio

Sport

 • Oud ADO-speler opgepakt voor diefstal van € 60 bij voetbalvereniging
  Ricky van den Bergh, oud voetballer van onder meer ADO Den Haag, Heracles Almelo en Sparta, is donderdagavond opgepakt door de politie. De voormalig middenvelder heeft 60 euro gestolen uit de kassa van zijn huidige amateurclub DHC. De Delftse vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie en wil de speler voor het leven royeren. Volgens Van den Bergh had hij iemand gevraagd een stuk speelgoed voor hem kopen, maar had geen contant geld op zak waardoor hij een greep uit de kassa deed in de voetbalkantine. "Ik weet ook dat er camera’s hangen. Ik...Lees meer...
 • UPDATE: 'Moreno Rutten in beeld bij Go Ahead Eagles'
  Go Ahead Eagles wil zich op korte termijn versterken met verdediger Moreno Rutten van VVV-Venlo. De mandekker beschikt over een aflopend contract en mag zich dus verheugen op de interesse van de Deventenaren. De ploeg uit Deventer lijkt hiermee het vertrek van Sander Fisher op te vangen. Rutten speelt sinds 2015 in Venlo bij VVV, maar de club heeft laten weten zijn contract niet te gaan verlengen. De verdediger kwam in het verleden uit voor respectievelijk Willem II, Feyenoord en FC Den Bosch. Een eventuele overgang zou de derde aanwinst zijn voor Go Ahead...Lees meer...
 • Go Ahead heeft beet en haalt Tim Hölscher
  Go Ahead Eagles heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. De Deventenaren toonde eerder deze week al interesse in Tim Hölscher van FC Twente, maar heeft nu ook daadwerkelijk beet. De 22-jarige aanvallende middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen in de Adelaarshorst. De Duitser beschikte over een aflopend contract bij de Tukkers. [caption id="attachment_315060" align="alignright" width="165"] Foto: Erik Pasman[/caption] Hölscher begon zijn profcarrière bij het Duitse Gronau waarnaar hij in 2009 via FC Schalke 04 bij FC Twente neerstreek. In 2012 maakte de toen pas 17-jarige Duitser zijn debuut in het eerste elftal...Lees meer...

Advertentie

10% korting op alle moederdagcadeaus. Geldig van 14 april t/m 14 mei. 500x500

Economie

 • Nederlandse maakindustrie bundelt krachten in Dutch-Man
  Met trots presenteren 20 ondernemingen in de Nederlandse houtwaren-, borstel- en kwastenindustrie zich als Dutch-Man, Dutch Manufacturing Association. Door het samengaan van de Vereniging HAS en de Vereniging van Nederlandse Borstelfabrikanten is het fundament gelegd om het imago en de zichtbaarheid van dit onderdeel van de Nederlandse maakindustrie te verbeteren. Van...Lees meer...
 • Belangstelling vanuit Kenia voor duurzaam koelsysteem op 100% zonne-energie
  Het Nederlandse bedrijf FirmTec heeft een eerste opdracht gekregen voor de levering van de door hen ontwikkelde SunCooler.  Zoals de naam al zegt draait deze mobiele koelinstallatie volledig op zonne-energie. De SunCooler is geschikt om voedsel  te koelen zonder afhankelijk te zijn van stroom, een generator of diesel. Een uniek...Lees meer...

Handelsoverschot zonder wederuitvoer 20 miljard lager

Nederland had in 2016 een goederenhandelsoverschot van 52 miljard euro. Zonder de aanzienlijke wederuitvoerstromen is het overschot zo’n 20 miljard euro lager. Aan het wederuitvoeren van goederen verdient Nederland relatief weinig, waardoor het overschot niet zo lucratief is als op het eerste gezicht lijkt. Dit blijkt uit een nieuwe statistische analyse van het CBS, op basis van recente cijfers over het jaar 2016 en data van voorgaande jaren.
Nederland verdient niet evenveel aan elke euro goederenexport. Per euro exportwaarde verdient Nederland ongeveer 11 cent aan wederuitvoer. De uitvoer van producten van Nederlandse makelij levert Nederland ongeveer 57 eurocent per euro exportwaarde op.

Bij zowel de in- als de uitvoer heeft 44 procent van de handelswaarde betrekking op wederuitvoer. Ruim de helft van de invoer is namelijk invoer voor de Nederlandse markt en bij de export is ruim de helft uitvoer van Nederlandse makelij. Daardoor komt het goederenhandelsoverschot na correctie voor wederuitvoer lager uit.

Wederuitvoer wil zeggen dat Nederland goederen importeert die in het buitenland zijn gemaakt, eventueel licht bewerkt en vervolgens exporteert. De bijdrage van de wederuitvoer aan het bbp was in 2015 bijna 4 procent. Bij de uitvoer van Nederlandse makelij was dat bijna 17 procent.

Handelsoverschot met Europese landen
Een belangrijk deel van de Nederlandse invoer uit Azië of Amerika gaat via Nederland door naar het Europese achterland. Denk bijvoorbeeld aan tablets of telefoons die uit Azië komen en via tussenstation Nederland in Duitsland of Frankrijk terechtkomen. Na correctie voor wederuitvoer daalt zowel de import uit Azië en Amerika als de export naar Europa daarmee aanzienlijk.

Het resultaat is dat het Nederlandse handelsoverschot met Europa een stuk kleiner is zonder wederuitvoer en dat de Nederlandse handelstekorten met Amerika en Azië zelfs geheel verdwijnen. Inclusief wederuitvoer is het handelsoverschot met Europese landen 101 miljard euro, exclusief 27 miljard euro.

Wederuitvoer speelt ook een grote rol in de handel met eurolanden. Zo is bijvoorbeeld het Nederlandse handelsoverschot met Spanje 5,6 miljard met en 1,7 miljard euro zonder wederuitvoer. Ook de handelsoverschotten met andere Zuid-Europese eurolanden zijn fors lager na correctie voor wederuitvoer.

Netto handelsoverschot wel hard gegroeid
Het totale Nederlandse handelsoverschot is tussen 2006 en 2016 gegroeid van 33,6 naar 52,1 miljard euro; een toename van 55 procent. Zonder wederuitvoer groeide het handelsoverschot in die periode met 79 procent. Producten van Nederlandse makelij die voor een sterk groeiend netto handelsoverschot hebben gezorgd zijn bijvoorbeeld landbouwgoederen en chipmachines.

Het netto overschot (zonder wederuitvoer) dat voortkomt uit uitvoer van Nederlandse makelij en invoer voor de Nederlandse markt steeg van 17,9 miljard in 2006 tot 31,9 miljard euro in 2016. Dit is een grotere groei dan bij het handelsoverschot dat voorkomt uit enkel wederuitvoer. Dit saldo nam in tien jaar toe met 28 procent: van 15,7 tot 20,1 miljard euro.

Geen reacties meer mogelijk.

Cultuur

 • Nationaal muziekproject zet nieuw kinder-cultuurplatform in de kijker
  Kinderen Goedgekeurd, het nationaal cultuurplatform voor en door kinderen, start officieel in Nederland. Mét als spectaculaire aftrap meteen een gloednieuwe show met kinderen, waarvoor jonge podiumtalenten zich kunnen inschrijven. De première daarvan staat gepland op zondag 25 maart 2018 in de prestigieuze Koepel van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) in Amsterdam. Na België start Kinderen Goedgekeurd vandaag in Nederland met muziekateliers en muzikale workshops voor kinderen. Dankzij het succes van onder meer het Nationaal Muziektheater, schoolvoorstellingen...Lees meer...
 • Veel talent op Baroeg Open Air 2017
  Het gratis festival Baroeg Open Air maakt vandaag de namen bekend voor de Talent Stage. Het gaat om de folkpunk band Drunken Dolly, deathmetal band Inferum en de thrashmetal band The Devil’s 3rd. Zaterdag 9 september vindt Baroeg Open air plaats in het Rotterdamse Zuiderpark. Eerder werden onder andere al Dool, De Likt en Dog Eat Dog aangekondigd. Baroeg Open Air presenteert als eerste de...Lees meer...
 • Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert
  Op dinsdag 28 november 2017, precies 15 jaar na het overlijden van één van Nederlands grootste tekstdichters gaat in Haarlem in première‘ Een tip van de sluier’: een uitgebreide reeks theaterconcerten over het leven en rijke oeuvre van Lennaert Nijgh. Bijzonder daarbij is dat er onlangs in het Literatuurmuseum in Den Haag teksten van Nijgh zijn gevonden die door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten van muziek voorzien zullen...Lees meer...