Home Limburg Heuvelland Roda JC wint Limburgse derby tegen MVV

Roda JC wint Limburgse derby tegen MVV

Roda JCZondagmiddag stond de Zuid-Limburgse derby tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht weer eens op het programma. Niemand wist van tevoren want men moest verwachten van deze wedstrijd tussen de twee buren, maar al snel bleek dat het een druk bezochte wedstrijd zou gaan worden; De kaarten voor het uitvak vlogen over de toonbank en de 900 kaarten die de MVV-supporters in de aanloop naar de eerste derby sinds 12 jaar kregen waren binnen één uur uitverkocht. De supporters van MVV zouden met in totaal 20 bussen afreizen naar deze uitwedstrijd in Kerkrade.

Voor de wedstrijd was ook alles uit de kast getrokken door de veiligheids driehoek (gemeente, politie en clubs), wat bleek uit het feit dat er veel politie al de hele dag onderweg was tussen Maastricht en Kerkrade en de mobiele eenheid rond het stadion aanwezig was. Uiteindelijk bleken er in totaal 13.937 toeschouwers de weg naar het stadion gevonden te hebben op deze zondagmiddag.

Als je de twee ploegen naast elkaar legt zou dit kwalitatief geen probleem mogen zijn voor de thuisploeg uit Kerkrade. MVV Maastricht zou met één wijziging in de basisopstelling aan de wedstrijd beginnen want Niels Vorthoren zou in de basis beginnen, wat ten koste zou gaan van Ronald Hikspoors. Bij Roda JC zouden de oud-MVV spelers Nathan Rutjes en Tom van Hyfte in de basis beginnen en nam ook ex-MVV’er Danny Schreurs plaats op de bank, bij oud-MVV-trainer René Trost.

Het zou de ploeg van trainer René Trost zijn die vanaf het begin duidelijk wilden maken dat er hier niks te halen viel voor MVV Maastricht en Roda JC begon vol passie en strijd aan de wedstrijd. Dit resulteerde al na drie minuten in de eerste corner voor Roda, echter deze zou geen gevaar opleveren. Enkele minuten later zou de volgende kans komen voor de thuisploeg, maar deze kopbal zou onschadelijk gemaakt worden door MVV-keeper Jo Coppens. De eerste minuten van de wedstrijd waren dus duidelijk voor Roda JC.

Na een kwartier spelen maakte MVV verdediger Nick Kuipers zijn eerste overtreding rond het strafschop gebied en het publiek wist dat de vrije trappen-specialist van Roda JC Marc Höcher achter de bal plaats zou nemen. Höcher zag zijn vrije trap tegen de lat uit elkaar spatten waardoor het 0-0 bleef. MVV kwam moeizaam uit de startblokken en kreeg langzaamaan beetje ruimte om mee te gaan voetballen in de wedstrijd. Dit leidde in 17e minuut tot de eerste hoekschop voor de Maastrichtenaren maar Sven Braken kopte de bal naast het doel van Roda-keeper Bram Verbist.

Duidelijk was dat de wedstrijd verder in het voordeel van Roda zou gaan verlopen want binnen 20 minuten had de ploeg uit Kerkrade al 6 hoekschoppen mogen nemen, die stuk voor stuk net geen doelpunt opleverden. Na een half uur spelen zou linksback Marco Ospitalieri van MVV voor de eerste keer mee naar voren komen en dit zou ook direct voor gevaar zorgen. Davy Brouwers kwam net echter een teenlengte te kort om de voorzet in het doel te werken.

Uit de volgende vrije trap rond het strafschopgebied van MVV zou het dan toch 1-0 worden voor Roda JC omdat Marc Höcher (toch hij) zijn tweede vrije trap over de muur tilde en de bal achter de doelman in het net zag belanden. Enkele minuten later kreeg Nick Kuipers uit een vrije trap van Stef Peeters de kans om MVV op 1-1 te brengen maar deze zag zijn bal aan de verkeerde kant van de paal langs de goal van Roda gaan.

Na 37 minuten spelen was het Tom van Hyfte die de doelman van MVV tot een redding dwong, waardoor Johan Plat in de rebound nog een kans kreeg. Maar omdat keeper Jo Coppens weer eerder bij de bal was raakte Plat niet de bal maar het hoofd van de MVV doelman en bleef het 1-0 voor de thuisclub. Toch zou het Roda JC zijn dat vlak voor rust via de mee opgekomen Ard van Peppen op 2-0 zou komen, doordat hij de bal in de verre hoek krulde buiten het bereik van de MVV-keeper. Beide ploegen zochten de rust op met een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Na de rust zagen de toeschouwers een heel andere wedstrijd. Daar waar Roda oppermachtig was in de eerste helft was het MVV dat beter aan de tweede helft begon. Dit resulteerde ook in een nieuwe kans voor MVV maar, Bryan Smeets zag zijn puntertje gestopt worden door Bram Verbist, de keeper van Roda JC. Hierna kwam Roda weer wat beter in de wedstrijd en schoot Marc Höcher op doel van MVV, maar zijn schot werd tot hoekschop verwerkt door Jo Coppen. Uit de hoekschop die volgde zou het Bart Biemans zijn die de bal naast het doel kopte, waardoor het 2-0 zou blijven.

Daar waar derby’s meestal gevuld zijn met strijd, kaarten en doelpunten zou het tot de 63ste minuut duren voordat de eerste kaarten van deze wedstrijd zouden vallen nadat eerst Roda-speler Nathan Rutjes een gele kaart kreeg was het enkele tellen later MVV’er Nick Kuipers die na zijn zoveelste overtreding ook geel kreeg.

Een kwartier voor tijd zou de volgende kans zich aanmelden voor MVV-aanvaller Brouwers, maar zijn schot ging naast het doel waardoor MVV niet de terechte aansluitingstreffer zou krijgen. Een paar minuten voor tijd dacht MVV opnieuw aan een aansluitingstreffer maar invaller Mark Veldmate zou deze kans om zeep helpen en naast het doel schieten.

Het was Roda JC dat de laatste kans op de 3-0 zou krijgen via de zelf opgezette 1-2 tussen Marc Höcher en Ard van Peppen maar Jo Coppens zou de bal van Höcher stopen waardoor de derby eindigde in een 2-0 overwinning van Roda JC.

Hierdoor mag MVV over twee weken (komende week is vrij vanwege interlandwedstrijden) op zoek naar eer herstel in de volgende Limburgse derby, thuis tegen VVV-Venlo. Roda JC mag op zoek naar de volgende overwinning in een derby om rechtstreekse terug keer in de eredivisie, uit in Sittard tegen Fortuna Sittard.