Home Gelderland Achterhoek Vuurwerk terug op de Vijverberg? De Graafschap wint met 5-0 van Fortuna.

Vuurwerk terug op de Vijverberg? De Graafschap wint met 5-0 van Fortuna.

(beelden via Facebook van #OldiesDTC)
Matige eerste helft
In welk stadion vind je een publiek dat met elfduizend man naar een wedstrijd komt kijken naar een ploeg die zestiende staat in een Jupiler League competitie en die begint met knallend vuurwerk?
Juist ja, dat kan alleen maar op de Vijverberg in Doetinchem.
Helaas was daarvan in de eerste helft weinig te merken. Als ondergetekende in de rust dit verhaal op had moeten tekenen, dan was de titel waarschijnlijk geweest: “Wat een baggerwedstrijd”.
Niet helemaal waar, want drie minuten voor rust tekende Piotr Parzyszek voor de 1-0 met een intikkertje vanuit het niets. Voor die tijd had de ploeg van trainer Jan Vreman heel veel moeite met de ploeg van Ben van Dael, die speciaal voor deze wedstrijd zijn mannen in een nieuw systeem liet spelen, hetgeen in eerste instantie goed uitpakte. Fortuna kreeg kans op kans, waardoor het niet gek was geweest als we de rust met 0-5 waren ingegaan. Gelukkig voor ons wisten ze het op het laatste nippertje telkens net niet af te maken. Na 27 minuten was er pas de eerste scoringskans voor de Graafschap, terwijl Fortuna al vijf keer voor de uitstekend keepende Filip Bednarek had gestaan. Statistisch gezien moet je zeggen dat de Graafschap in de eerste helft de beste was, want zij scoorden één doelpunt uit twee kansen en Fortuna geen één keer uit wel zeven kansen. Maar daar heeft het publiek uiteraard lak aan. Het publiek wil doelpunten zien. En die kwamen er in de tweede helft!

Wat zat er in de thee?
Dat zal menigeen zich afvragen. Of was het, dat de trainer van Fortuna zijn team na rust weer in het voor hun oude, vertrouwde systeem liet spelen, waardoor de Graafschap wat meer ruimte kreeg om haar eigen kwaliteiten te tonen? Want die zijn er, daar is iedereen nog steeds van overtuigd. Daar waren opeens weer die geweldige loopacties van Elvio van Overbeek, die zijn optreden beloond zag met twee schitterende doelpunten in de 71e en 80e minuut met daar tussen in nog een eigen doelpunt van keeper ter Wielen van Fortuna. Toen was de stand opeens 4-0. Nog geen 4 minuten later was het Jan Lammers die de bal met een beheerst tikje naast de keeper van Fortuna tikte voor de eindstand van 5-0.
Het was nog lang heel erg druk in de businessclub en toen ondergetekende om 23.45 uur naar huis toe fietste klonk er nog volop muziek en gezang vanaf het Spinnekopplein achter de supporterskantine.
Of het lek nu boven is en de opmars naar boven is ingezet, zal moet blijken uit de eerstvolgende uitwedstrijden. Maar ook daarin speelt het publiek een belangrijke rol. Daar waar in de uitvakken van andere clubs aantallen supporters zitten die variëren van 9 tot hooguit een keer een uitschieter van 250, daar zaten er bij Achilles – De Graafschap 400 superboeren, die het thuispubliek volledig overbluften.
Het trouwe publiek dat sinds zaterdag bezig is met een clubgebouw dat geheel met eigen handen en middelen wordt opgebouwd en waarvoor good-old Simon Kistemaker zaterdag de eerste steen legde.

Elvio van Overbeek, terecht de "Man of the Match
Elvio van Overbeek, terecht de “Man of the Match
De Graafschap – Fortuna Sittard: 5-0

Arbiter Jeroen Manschot | Toeschouwers: 11.312

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Piotr Parzyszek (41.), 2-0 Elvio van Overbeek (71.), 3-0 Leon ter Wielen (78./e.d.), 4-0 Elvio van Overbeek (80.), 5-0 Jan Lammers (84.)

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Nieuwpoort, Lammers, Straalman, Will; Van Overbeek (87. El Jebli), Kaak, Diemers, Driver; Parzyszek (83. Versteeg) en Koolhof (72. Bannink).

Opstelling Fortuna Sittard: Ter Wielen; Braun (89. Saddiki), De Regt, Mares, Askovski; Smeets, Briels, Kurt, Ospitalieri (77. Vlijter); Dianessy en Torunarigha (53. Khalouta).

Gele kaart(en) De Graafschap: Diemers (53.)

Gele kaart(en) Fortuna Sittard: Kurt (30.)