Home Groningen FC Groningen wint de bekerfinale

FC Groningen wint de bekerfinale

Foto (c) Wilco HazelaarHet is PEC Zwolle niet gelukt de bekerstunt van vorig jaar tegen Ajax te herhalen. In de Kuip werd het zondagavond tegen FC Groningen een 2-0 winst voor de Groningers. Albert Rusnák beslechtte het duel in de 64e en 75e minuut voor de Groen-Witten, die daardoor hun eerste bekerfinale wonnen.

De bekerfinale was niet zo’n mooie partij als het vorig jaar tegen Ajax was. FC Groningen en PEC Zwolle begonnen beiden rommelig aan de wedstrijd. In het begin kregen beide partijen direct kansen, maar niemand wist het net ook echt te vinden. Michael de Leeuw kreeg al binnen een halve minuut direct een grote kans voor FC Groningen, maar schoot naast. PEC Zwolle kon enkele minuten later op voorsprong komen, maar Groningen-doelman Sergio Padt hiel met gemak de omhaal van Joost Broerse uit het doel. In de tiende minuut kopt Tomas Necid op het doel op van FC Groningen, maar de Tsjechische speler van PEC kopt precies tegen Eric Botteghin aan. Het levert de eerste Zwolse hoekschop op, maar die levert geen gevaar op voor FC Groningen. Ondanks enkele hoekschoppen en schoten in de richting van het doel speelde de rest van de eerste helft zich voornamelijk op het middenveld af.

In de tweede helft ging het rommelige spel door en na tien minuten vraagt PEC Zwolle zelfs vergeefs om een strafschop na een duel tussen Botteghin en Drost. Vlak daarna schiet Ryan Thomas op de vuisten van Sergio Padt en schiet Bram van Polen over na een hoekschop. In de 62e minuut komt voor Groningen de Gouden wissel; Jarchinio Antonia komt in het veld voor Mimoun Mahi en vrijwel direct maakt FC Groningen de 0-1; Albert Rusnák haalt uit op een voorzet van Antonia en via PEC-verdediger Joost Broerse verdwijnt de bal in het net. Broerse werd hierop direct gewisseld voor Trent Sainsbury. In de 75e minuut is het weer Antionia die Rusnák kan wegsturen, en weer is het raak. 0-2 Voor de Groningers is gelopen zaak en ondanks dat de Zwollenaren in het laatste kwartier vol voor een gelijkspel gingen, was het FC Groningen die via Bacuna in de blessuretijd nog bijna op een derde doelpunt kwam. 0-2 was het en bleef het, en voor het eerst won FC Groningen, verdiend, een hoofdprijs.