Home Gelderland Arnhem 3 jonge Arnhemmers veroordeeld voor oplichting via malafide webshops

3 jonge Arnhemmers veroordeeld voor oplichting via malafide webshops

3 Arnhemse mannen, in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, maakten zich schuldig aan oplichting via malafide webshops. De kinderrechter van rechtbank Gelderlandveroordeelde hen tot forse werkstraffen van 80 en 2 keer 150 uur. 2 van de 3 mannen kregen daarnaast nog een voorwaardelijke jeugddetentie van een maand opgelegd.

De jongens maakten zich in 2014- toen ze allemaal nog minderjarig waren – schuldig aan oplichting via malafide websites. Ze bouwden en beheerden professioneel uitziende webshops, waarop ze tuinmeubelen, loungesets of consumentenelektronica aanboden. Niets vermoedende consumenten bestelden en betaalden de aangekochte spullen, die vervolgens door de mannen niet werden geleverd. De kopers waren dus hun geld kwijt. De websites waren telkens maar een paar dagen online. Vaak werden ze offline gehaald na klachten.

‘Phishing’
2 van de 3 mannen hebben zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan ‘phishing’; ze vingen inloggegevens af van zakelijke marktplaatsgebruikers, waarna ze de sites van die gebruikers op marktplaats hackten. Op die sites plaatsten ze dan advertenties met linkjes naar hun malafide webshops. Zij werden veroordeeld tot de hoge werkstraffen en de voorwaardelijke jeugddetentie.

Schadevergoeding
De rechtbank neemt het de jonge mannen zeer kwalijk dat ze met hun daden het vertrouwen hebben geschaad. Niet alleen van de gedupeerden, maar ook binnen het economisch verkeer als geheel. Als gevolg van dit soort webshops neemt het consumentenvertrouwen in de online-verkoop af.

Tot slot moeten de mannen aan bijna alle gedupeerden schadevergoeding betalen.

Laad meer Arnhem
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Zutphen-Arnhem – Gezocht – Pinnen met een gestolen pinpas

Op 29 oktober pint een onbekende man enkele duizenden euro’s van de rekening van een 77-ja…