Home Friesland Leerlingen onthullen vrolijke afvalbak in Britsum

Leerlingen onthullen vrolijke afvalbak in Britsum

FrieslandAfvalbakken zijn saai. Afvalbakken die opvallen door vrolijke kleuren nodigen uit om afval in te gooien. Leerlingen van basisschool SWS De Swirrel in Britsum hebben allemaal een ontwerp gemaakt. Hiervan is een sticker gemaakt. En deze worden op de afvalbak op het schoolplein en bij de speelplaats in Britsum geplakt. De onthulling van de afvalbakken is op maandag 22 mei om 11.30 uur door wethouder Visser samen met de leerlingen.

Leerlingen van De Swirrel zijn al een paar weken bezig met het project Energie en Afval. Het afvalonderdeel is een vervolg op een Samen Fryslân Schoon afvalproject van twee jaar geleden. Destijds hebben de leerlingen de wethouder advies gegeven hoe het zwerfafvalprobleem rondom de school in Kornjum zou kunnen worden aangepakt. Het advies was toen om de saaie afvalbakken op te vrolijken. Er wordt immers veel eerder afval gegooid in een vrolijke, opvallende afvalbak. Daarmee zijn de leerlingen onder deskundige leiding van kunstenares Vera Damhuis, aan de slag gegaan. Hoe maak je een ontwerp en hoe breng je een boodschap over was hierbij de les. En toen zijn alle kinderen aan de slag gegaan. Dit heeft geresulteerd in prachtige ontwerpen.

Wethouder mevr. Visser geeft om half twaalf op het plein van basisschool De Swirrel kinderen de zelf ontworpen stickers cadeau, waarna ze gezamenlijk de stickers op de afvalbak zullen plakken. Daarna vertellen leerlingen van groep 7/8 in de klas aan de wethouder over het project energie en afval. Wethouder Visser gaat an met groep 6 naar de speeltuin in Britsum met prikstokken om de stickers op de tweede afvalbak te plakken en afval te prikken.

Het scholenproject is één van de onderdelen van het zwerfafvalprogramma ‘Samen Fryslân Schoon.’ Samen Fryslân Schoon is een initiatief om vanuit een positieve benadering samen met inwoners van gemeenten zwerfafval tegen te gaan. Het is een samenwerkingsproject van de gemeenten Leeuwarderadeel, Harlingen, Franekeradeel, Littenseradiel, Menameradiel en het Bildt en wordt uitgevoerd door de Friese Milieu Federatie en ondersteund door Omrin en IVN.

Laad meer Friesland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Fryslân – Integrale milieucontrole in Fryslân

Door de gehele provincie Fryslân is donderdag door ruim veertig handhavers en agenten geco…