Kies je regio

Sport

 • Oud ADO-speler opgepakt voor diefstal van € 60 bij voetbalvereniging
  Ricky van den Bergh, oud voetballer van onder meer ADO Den Haag, Heracles Almelo en Sparta, is donderdagavond opgepakt door de politie. De voormalig middenvelder heeft 60 euro gestolen uit de kassa van zijn huidige amateurclub DHC. De Delftse vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie en wil de speler voor het leven royeren. Volgens Van den Bergh had hij iemand gevraagd een stuk speelgoed voor hem kopen, maar had geen contant geld op zak waardoor hij een greep uit de kassa deed in de voetbalkantine. "Ik weet ook dat er camera’s hangen. Ik...Lees meer...
 • UPDATE: 'Moreno Rutten in beeld bij Go Ahead Eagles'
  Go Ahead Eagles wil zich op korte termijn versterken met verdediger Moreno Rutten van VVV-Venlo. De mandekker beschikt over een aflopend contract en mag zich dus verheugen op de interesse van de Deventenaren. De ploeg uit Deventer lijkt hiermee het vertrek van Sander Fisher op te vangen. Rutten speelt sinds 2015 in Venlo bij VVV, maar de club heeft laten weten zijn contract niet te gaan verlengen. De verdediger kwam in het verleden uit voor respectievelijk Willem II, Feyenoord en FC Den Bosch. Een eventuele overgang zou de derde aanwinst zijn voor Go Ahead...Lees meer...
 • Go Ahead heeft beet en haalt Tim Hölscher
  Go Ahead Eagles heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. De Deventenaren toonde eerder deze week al interesse in Tim Hölscher van FC Twente, maar heeft nu ook daadwerkelijk beet. De 22-jarige aanvallende middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen in de Adelaarshorst. De Duitser beschikte over een aflopend contract bij de Tukkers. [caption id="attachment_315060" align="alignright" width="165"] Foto: Erik Pasman[/caption] Hölscher begon zijn profcarrière bij het Duitse Gronau waarnaar hij in 2009 via FC Schalke 04 bij FC Twente neerstreek. In 2012 maakte de toen pas 17-jarige Duitser zijn debuut in het eerste elftal...Lees meer...

Advertentie

10% korting op alle moederdagcadeaus. Geldig van 14 april t/m 14 mei. 500x500

Economie

 • Ruim 1 miljard euro besteed bij Europese webwinkels
  Nederlandse consumenten kochten in 2016 voor ruim 1 miljard euro aan producten bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dit is een groei van 25 procent ten opzichte van 2015. Consumenten kochten vooral kleding en schoenen. Dit meldt het CBS op basis van lopend innovatief big data onderzoek in samenwerking met...Lees meer...
 • Nederlandse maakindustrie bundelt krachten in Dutch-Man
  Met trots presenteren 20 ondernemingen in de Nederlandse houtwaren-, borstel- en kwastenindustrie zich als Dutch-Man, Dutch Manufacturing Association. Door het samengaan van de Vereniging HAS en de Vereniging van Nederlandse Borstelfabrikanten is het fundament gelegd om het imago en de zichtbaarheid van dit onderdeel van de Nederlandse maakindustrie te verbeteren. Van...Lees meer...

Kinderen voor Kinderen nog steeds favoriet bij jeugd

Na 37 jaar is het VARA-koor Kinderen voor Kinderen nog steeds de populairste muziekgroep onder Nederlandse jongeren. Chantal Janzen, Ali B en Marco Borsato zijn hun favoriete artiesten. Onder jongens staat Armin van Buuren nipt op nummer één. Dit blijkt uit het Jongeren Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar. Opvallend is dat oudere artiesten, zoals André van Duin en Herman Finkers, ook door jongeren zeer gewaardeerd worden.

Andere opvallende conclusies uit het onderzoek:
-Tot 12 jaar kopiëren kinderen de voorkeur van hun ouders, daarna ontwikkelen ze hun eigen smaak
-O’G3NE, B-Brave, Broederliefde, 3JS, Doe Maar en de Jostiband hebben onder jongeren een sterke positie, maar niet bij hun ouders
-Kaartje voor Chantal Janzen, Kinderen voor Kinderen en Jochem Myjer op meeste verlanglijstjes
-Toneelgezelschappen geheel buiten beeld van Nederlandse jeugd

Ranglijst van Nederlandse cultuurmakers met de sterkste reputatie onder jongeren (4 tot 18 jaar)  
-Kinderen voor Kinderen
-Chantal Janzen
-Ali B
-Marco Borsato
-Nick & Simon
-Armin van Buuren
-Wendy van Dijk
-Linda de Mol
-Guus Meeuwis
-Tiësto

Tot 12 jaar volgen kinderen de smaak van hun ouders
Vijf van de tien jeugdidolen blijken ook in de volwassenen top-10 te staan. Als we de twee top-10’s in elkaar schuiven, blijken Guus Meeuwis, Linda de Mol, Marco Borsato, Chantal Janzen en Nick & Simon voor de totale Nederlandse bevolking de absolute top te vormen. Ook oudere artiesten, zoals André van Duin en Herman Finkers, die bij volwassenen in de top-10 staan, blijken onder jongeren bekend en gewaardeerd.

Ranglijst van Nederlandse cultuurmakers met de sterkste reputatie onder volwassenen (18+)
-André van Duin
-Guus Meeuwis
-Linda de Mol
-Marco Borsato
-Ilse DeLange
-Herman Finkers
-André Rieu
-Chantal Janzen
-Bløf
-Nick & Simon

Op muziekgebied zijn de smaakverschillen tussen jeugd en volwassenen het grootst. Niet alleen Kinderen voor Kinderen, maar ook O’G3NE, B-Brave, Broederliefde en 3JS staan wél in de jongerentop, maar zijn voor volwassenen onzichtbaar. Opvallend genoeg hebben ook de Jostiband en Doe Maar alleen bij de jeugd een nationale toppositie.

‘Tot twaalf jaar volgen kinderen vooral de smaak van hun ouders en luisteren bijvoorbeeld mee met de muziek van Marco Borsato en Guus Meeuwis’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda de cijfers. ’Op de middelbare school ontwikkelen jongeren hun eigen smaak en worden onder andere de dj’s Tiësto en Afrojack enorm populair.’

Rapportcijfer Kinderen voor Kinderen op basisschool een 8, op middelbare school een 2
Hoewel het VARA-koor Kinderen voor Kinderen gemiddeld de hoogste merkpositie inneemt onder jongeren, is de waardering sterk leeftijdsafhankelijk. Op de basisschool is Kinderen voor Kinderen enorm populair: het rapportcijfer is een dikke acht en het imago stoer én vriendelijk. Op de middelbare school is Kinderen voor Kinderen weliswaar nog steeds een bekend fenomeen, maar het rapportcijfer daalt onder 15- tot 18-jarigen naar een twee. ‘Pubers willen absoluut niet worden geassocieerd met Kinderen voor Kinderen’.

Chantal Janzen, Kinderen voor Kinderen en Jochem Myjer op meeste verlanglijstjes
Ruim een kwart van de jongeren hoopt binnenkort een optreden van Chantal Janzen te mogen meemaken. Een concert van Kinderen voor Kinderen en een cabaretvoorstelling van Jochem Myjer staan vrijwel even hoog op het verlanglijstje. Ook Martin Garrix, Jeroen van Koningsbrugge en Ali B wil de jeugd graag live meemaken.

Percentage jongeren dat cultuurmakers wil bezoeken in de komende twee jaar  
-Chantal Janzen (26%)
-Kinderen voor Kinderen (25%)
-Jochem Myjer (24%)
-Martin Garrix (20%)
-Jeroen van Koningsbrugge (17%)
-Ali B (17%)
-Kensington (16%)
-Jandino Asporaat (15%)
-Wendy van Dijk (15%)
-Armin van Buuren (14%)

Toneelgezelschappen geheel buiten beeld van Nederlandse jeugd
Van de vele dans-, toneel-, opera- en muziekgezelschappen met cultuursubsidie zijn slechts vier organisaties zichtbaar voor de Nederlandse jeugd. Het Nationale Ballet heeft de grootste jongerenachterban. De Nationale Opera, Scapino Ballet Rotterdam en NDT volgen daarna. Opvallend is de onzichtbaarheid van de orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Ook de toneelgezelschappen zijn bij de Nederlandse jeugd geheel buiten beeld. ‘Om als toneelgezelschap in beeld te komen bij jongeren is televisie het meest effectieve medium’, aldus Hendrik Beerda,. ‘Het tv-programma Bloed, Zweet en Aria’s, met een kijkje achter de schermen bij De Nationale Opera, is bijvoorbeeld enorm succesvol gebleken voor het imago van dit gezelschap. Ook een wedstrijdprogramma als So you think you can dance kan voor toneelgezelschappen interessant zijn voor hun profilering.’

Ranglijst van gesubsidieerde gezelschappen met de sterkste reputatie onder jongeren
-Het Nationale Ballet
-De Nationale Opera
-Scapino Ballet Rotterdam
-NDT

Onderzoek onder 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar
Voor het onderzoek zijn 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar in twee fasen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden merken in de cultuursector onderzocht. Daarna is voor de 150 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de geholpen bekendheid, de waardering, het imago en de bezoekintentie. Met het onderzoek is de reputatie van alle merken die in de Nederlandse cultuursector actief zijn gemeten.

Geen reacties meer mogelijk.

Cultuur

 • Nationaal muziekproject zet nieuw kinder-cultuurplatform in de kijker
  Kinderen Goedgekeurd, het nationaal cultuurplatform voor en door kinderen, start officieel in Nederland. Mét als spectaculaire aftrap meteen een gloednieuwe show met kinderen, waarvoor jonge podiumtalenten zich kunnen inschrijven. De première daarvan staat gepland op zondag 25 maart 2018 in de prestigieuze Koepel van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) in Amsterdam. Na België start Kinderen Goedgekeurd vandaag in Nederland met muziekateliers en muzikale workshops voor kinderen. Dankzij het succes van onder meer het Nationaal Muziektheater, schoolvoorstellingen...Lees meer...
 • Veel talent op Baroeg Open Air 2017
  Het gratis festival Baroeg Open Air maakt vandaag de namen bekend voor de Talent Stage. Het gaat om de folkpunk band Drunken Dolly, deathmetal band Inferum en de thrashmetal band The Devil’s 3rd. Zaterdag 9 september vindt Baroeg Open air plaats in het Rotterdamse Zuiderpark. Eerder werden onder andere al Dool, De Likt en Dog Eat Dog aangekondigd. Baroeg Open Air presenteert als eerste de...Lees meer...
 • Recent ontdekte teksten van Lennaert Nijgh én meer in uniek theaterconcert
  Op dinsdag 28 november 2017, precies 15 jaar na het overlijden van één van Nederlands grootste tekstdichters gaat in Haarlem in première‘ Een tip van de sluier’: een uitgebreide reeks theaterconcerten over het leven en rijke oeuvre van Lennaert Nijgh. Bijzonder daarbij is dat er onlangs in het Literatuurmuseum in Den Haag teksten van Nijgh zijn gevonden die door een aantal vooraanstaande Nederlandse componisten van muziek voorzien zullen...Lees meer...