Home Bijlage Minder alleenreizende minderjarige asielzoekers in 2016

Minder alleenreizende minderjarige asielzoekers in 2016

In 2016 vroegen 1,7 duizend alleenreizende minderjarigen asiel aan in Nederland, minder dan de helft van het jaar ervoor. Van alle asielzoekers onder de achttien jaar reisde vorig jaar 13 procent alleen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de IND.

Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) bereikte in 2015 een piek met 3,9 duizend. De totale asielinstroom was in dat jaar ook hoger dan in de jaren daarvoor, maar ook relatief gezien reisden in dat jaar veel jonge asielzoekers alleen: een op de vijf minderjarige asielzoekers, en 7 procent van alle asielzoekers. In 2016 was 13 procent van de minderjarigen en 5 procent van alle asielzoekers een amv. De meeste amv’s (63 procent) waren zestien of zeventien jaar oud, een kwart veertien of vijftien, en 9 procent jonger dan veertien. Van de overige 3 procent is de leeftijd onbekend.

Eritrese en Afghaanse kinderen reizen vaak alleen
Kinderen met een Eritrese of Afghaanse nationaliteit reizen relatief vaak zonder begeleiding van een volwassen familielid. In 2016 gold dat voor 45 procent van de minderjarige asielzoekers uit Eritrea, en voor 40 procent van de Afghanen. Het aandeel alleenreizende kinderen uit Syrië was met 3 procent (2016) veel lager, net als in 2015,toen 15 procent van de jonge Syrische asielzoekers een amv was.

Van de 1,7 duizend alleenreizende minderjarige asielzoekers die in 2016 naar Nederland kwamen, hadden 775 (45 procent) de Eritrese nationaliteit. Uit Syrië en Afghanistan kwamen elk iets minder dan tweehonderd alleenreizende kinderen.

Laad meer Bijlage
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Stralende lentedag trekt weer veel bezoekers naar NVM Open Huizen Dag

Het weer zat mee, en dat zorgde vandaag voor een goed bezochte NVM Open Huizen Dag. Ondank…